Avocat Anca Sanda Tanasa
0722.363.216

Avocat dreptul familiei in Brasov

Dreptul Familiei reprezinta totalitatea normelor juridice care reglementează raporturile personale si patrimoniale ce izvorasc din casatorie , adoptie si raporturile asimilate de lege , sub anumite aspecte , cu raporturile de familii , in scopul ocrotirii si intaririi familiei . Altfel spus , Dreptul Familiei reprezinta ansamblul normelor juridice aplicabile relatiilor dintre persoanele unite prin filiatie ( de exemplu , un copil si mama sau tatal sau ) sau prin casatorie ( sau parteneriat declarat ) .
Prin urmare , dreptul familiei abordeaza de exemplu casatoria , divortul , adoptia copiilor , diverse chestiuni referitoare la raspunderea parinteasca ( incredintarea copiilor , dreptul de vizita , etc. ) .

Aceste norme variaza de la un stat la altul , intrucat acestea sunt strans legate de istoria , cultura si evolutia sociala ale fiecarui stat.
In sens juridic , familia desemnează grupul de persoane intre care exista drepturi si obligatii , care izvorasc din casatorie , rudenie ( inclusiv adoptia ) , precum si din alte raporturi asimilate relatiilor de familie . Astfel , familia este o realitate juridica prin reglementarea ei de către lege ( prof. dr. Ion Filipescu ) .
Familia indeplineste o serie de functii , in cadrul societatii : functia reproductiva , in sensul perpetuarii speciei umane , functia economica , in sensul gestionarii in comun a gospodariei casnice si a bunurilor sotilor , functia educativa , prin educatia realizata in cadrul ei , strans legata de cea realizata in societate.
Raporturile de familie pot fi : raporturile de casatorie , raporturi ce rezulta din rudenie ,  raporturi ce rezulta din adoptie , alte raporturi , asimilate de lege cu raporturile de familie , in anumite privinte.

about the author

No comments

The comments are closed.