Avocat Anca Sanda Tanasa
0722.363.216

Avocat Brasov Drept Vamal

Obiectul dreptului vamal il constituie apararea directa a intereselor economice ale statului , avand in vedere ca pentru perceperea impozitului indirect pe care il reprezinta taxa vamala se desfasoara o multitudine de activitati absolut necesare , iar eludarea acesteia lezeaza interesele legale ale societatii. Normala desfasurare a activitatii vamale presupune si realizarea unui venit substantial si foarte necesar la bugetul statului si este asigurata prin respectarea indatoririlor importatorilor si exportatorilor , precum si a persoanelor fizice , care uneori realizeaza raportul juridic vamal .

Dreptul financiar in cadrul dreptului vamal

Relatiile financiare cotidiene , cum de altfel si cele vamale , reprezinta rezultatul unui proces istoric complex , care a fost si este influentat de evolutia vietii economico-sociale , astfel ca gradul de dezvoltare a relatiilor financiare este strans legat de nivelul si evolutia statului . Odata cu instituirea fortei publice statale a aparut si nevoia unor mecanisme de procurare a mijloacelor materiale si banesti pentru intretinerea structurilor acesteia . Dreptul financiar este definit ca fiind “ansamblul unitar de norme juridice care reglementeaza relatiile financiare , ca relatii sociale , in forma economica , de formare , administrare , intrebuintare si control al resurselor financiare publice , apartinand statului , colectivitatilor locale si institutiilor publice.
Dreptul financiar cuprinde norme juridice relative la constituirea fondurilor si contributiilor cuvenite bugetului public , la reglementarea cheltuielilor bugetare , la relatiile care deriva din aceste norme dintre stat si autoritatile colectivitatilor locale , pe de o parte , si persoanele fizice sau juridice , pe de alta , el nelimitandu-se numai la norme juridice referitoare la impozite , taxe si contributii , ci cuprinde si norme in conformitate cu care statul isi asigura sub orice forma resursele financiare .
Intrucat dreptul vamal indeplineste activitati menite sa conduca la alimentarea bugetului de stat sub forma perceperii taxelor vamale , el este strans legat de dreptul financiar .
Mecanismul sistemului vamal este creat si opereaza direct in acest domeniu , in legatura cu intreg sistemul financiar instituit de stat la un moment dat . Astfel , observam ca finalitatea dreptului vamal obtinuta prin implinirea scopului sau este de fapt , izvor material pentru ramura dreptului financiar , dar nu unicul si nici cel mai important .

about the author

No comments

The comments are closed.